Ο αμπελώνας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Γ.Π.Α.) βρίσκεται στα Σπάτα Αττικής, σε μια περιοχή όπου η αμπελουργική παράδοση αρχίζει από τα αρχαία χρόνια. Εκτείνεται σε 240 στρέμματα και περιλαμβάνει ελληνικές γηγενείς λευκές ποικιλίες αμπέλου, Σαββατιανό και Ροδίτη, παραδοσιακές της Αττικής, Αιγιοπελαγίτικες, Ασύρτικο και Αθήρι, καθώς και την Στερεοελλαδίτικη Μαλαγουζιά. Το ξηροθερμικό κλίμα της περιοχής, οι ήπιοι άνεμοι και η σύσταση του εδάφους συντελούν στην παραγωγή ποιοτικών οίνων. Η διαχείριση του αμπελώνα γίνεται από τους γεωπόνους του Τμήματος Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων του Γ.Π.Α. με την επιστημονική συνεργασία των αρμοδίων εργαστηρίων.

Τα σταφύλια του αμπελώνα οινοποιούνται με πρωτόκολλα οινοποίησης του Γ.Π.Α. στο οινοποιείο της εταιρείας ”Α & Α ΜΑΡΚΟΥ Ο.Ε.”. Οι παραγόμενοι οίνοι χαρακτηρίζονται ως Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης «Αττική», δηλαδή οι φιάλες αριθμούνται και έτσι πιστοποιείται ότι ο οίνος προέρχεται από τον αμπελώνα του Γ.Π.Α.

Οι παραγόμενοι οίνοι, σε φιάλες και ασκούς, διατίθενται στο θερμοκήπιο καλλωπιστικών φυτών του Γ.Π.Α. από τη Δευτέρα έως και το Σάββατο.

Το αγρόκτημα Σπάτων έχει συνολική έκταση 430 στρέμματα.

Είδη Καλλιέργειας

  • Αμπέλια οινοποιήσιμα σε έκταση 240 στρ.
  • Ελαιώνας σε έκταση 50 στρ.

Η ποικιλιακή σύνθεση του αμπελώνα, διαμορφώνεται ως εξής:

  • Σαββατιανό
  • Ροδίτης
  • Ασύρτικο
  • Αθήρι
  • Μαλαγουζιά

Οι εκτάσεις στο Αγρόκτημα των Σπάτων